Bioscoop Kinepolis – Dordrecht

Bioscoop Kinepolis Dordrecht – 6 zalen met 1.200 stoelen

Toepassing
Bioscoop
Constructeur
Broersma
Oplossing
Stravibase SEB, CDM Strip, CDM Huls

Akoestisch adviseur
LPB|SIGHT

Kinepolis Dordrecht heeft de beschikking over 6 zalen en 1.200 stoelen. Het complex heeft een foyer met een terras aan het water. Bezoekers kunnen hun auto stallen in de nieuwe parkeergarage die naast de bioscoop ligt en die plaats biedt aan 320 auto’s en 470 fietsen. Kinepolis Dordrecht is ook goed bereikbaar met de watertaxi die een halte voor de deur van de bioscoop heeft gekregen. Voor een optimale geluidsisolatie tussen de zalen onderling en van de bioscoop naar de omgeving zijn in overleg met de akoestische adviseur trillingsreducerende maatregelen uitgewerkt.

Uitdaging

Het waarborgen van de akoestische isolatie tussen de verschillende zalen en de omgeving was een complexe taak. Dit vereiste nauwkeurige afstemming en planning om ervoor te zorgen dat trillingen niet tussen de zalen en de omgeving zouden overgaan. Specifieke uitdagingen waren onder meer de noodzaak om de vloeren horizontaal te verankeren, het koppelen van de vliesgevel aan de onderzijde van de zaalvloeren, en het waarborgen van de juiste akoestische eisen voor zowel de zaal- als de dakvloeren.

Oplossing

Om deze uitdagingen aan te gaan, werden de kanaalplaatvloeren van de bioscoopzalen opgelegd op een akoestische oplegging, bestaande uit een vezelcement bekistingsplaat met daaronder verlijmde natuurrubber steunen van CDM Stravitec (type oplossing: Stravibase SEB), met een afveerfrequentie van 10 Hz.

Voor de horizontale borging van de vloeren werden stalen lippen gelast op de stalen liggers. Deze lippen moesten ontkoppeld blijven van de kanaalplaten, om te voorkomen dat ze een contactbrug zouden vormen voor de overdracht van trillingen. Hiervoor werden speciale hulzen ontworpen, samengesteld uit kurkrubber en granulaatrubber, en op maat gemaakt voor de stalen lippen.

Voor de koppeling van de vliesgevel aan de onderzijde van de zaalvloeren werden ook speciale hulzen ontworpen en geproduceerd uit natuurrubber. Deze hulzen werden bewerkt met ‘watercutting’, vanwege de behoefte aan afgeronde hoeken.

Daarnaast werden de dakvloeren ook opgelegd, maar hier was de akoestische eis lager dan bij de zaalvloeren. Hier werd een rubbergranulaat strook toegepast met een afveerfrequentie van ongeveer 15 Hz.

Praktijkfoto’s