Bioscoop Kinepolis – Dordrecht

Kinepolis Dordrecht krijgt de beschikking over 6 zalen en 1.200 stoelen. Het complex krijgt een foyer met een terras aan het water. Bezoekers kunnen hun auto stallen in de nieuwe parkeergarage die naast de bioscoop ligt en die plaats biedt aan 320 auto’s en 470 fietsen. Kinepolis Dordrecht gaat ook goed bereikbaar worden met de watertaxi die een halte voor de deur van de bioscoop gaat krijgen.

Voor een optimale geluidsisolatie tussen de zalen onderling en van de bioscoop naar de omgeving zijn in overleg met de akoestische adviseur trillingsreducerende maatregelen uitgewerkt.

De kanaalplaatvloeren van de bioscoopzalen zijn opgelegd op een akoestische oplegging bestaande uit een vezelcement bekistingsplaat met daaronder natuurrubber CDM steunen verlijmd (type oplossing: CDM-SEB) met een afveerfrequentie van 10 Hz. Op de BG zijn de akoestische opleggingen op een kalkzandsteen wand geplaatst en op de verdiepingsvloeren zijn de akoestische opleggingen op stalen liggers geplaatst (waarvan een aantal onder een hoek van ca. 20 °C staan).

Voor de horizontale borging van de vloeren zijn stalen lippen gelast op de stalen liggers. Deze lippen dienen ontkoppeld te blijven van de kanaalplaten omdat dit anders een contactbrug vormt voor de overdracht van trillingen. Voor deze ontkoppeling zijn speciale hulzen ontworpen die de opgegeven horizontale krachten op kunnen vangen en daarbij niet teveel inveren. De hulzen zijn samengesteld uit kurkrubber en granulaatrubber en op maat gemaakt voor de stalen lippen.

Ook voor de koppeling van de vliesgevel aan de onderzijde van de zaalvloeren zijn speciale hulzen ontworpen. Het bleek in dit project namelijk niet mogelijk de gevel enkel te bevestigen aan de staalconstructie. De hulzen zijn geproduceerd uit natuurrubber en bewerkt m.b.v. ‘watercutting’ omdat er voor deze toepassing de vraag was voor afgeronde hoeken.

Daarnaast zijn de dakvloeren ook opgelegd. Omdat de akoestische eis hier lager lag dan bij de zaalvloeren is hier een rubbergranulaat strook (CDM-STRIP) toegepast met een afveerfrequentie van ca. 15 Hz.

Categorie Akoestische opleggingen
Oplossing CDM-SEB, CDM-STRIP,
CDM-HULS
Akoestische adviseur LBP|SIGHT
Constructeur Broersma