Bioscoop Kinepolis – Utrecht

In Utrecht wordt een megabioscoop gebouwd op het terrein van de Jaarbeurs. De bioscoop van Kinepolis krijgt 14 zalen met in totaal 3.300 stoelen en gaat over de nieuwste technieken en betere beeldkwaliteit beschikken. Ook komt er een groot foodcourt.

Voor een optimale geluidsisolatie tussen de zalen onderling en van de bioscoop naar de omgeving zijn in overleg met de akoestische adviseur trillingsreducerende maatregelen uitgewerkt. Voor elke zaal is een doos-in-doos constructie uitgewerkt.

De kanaalplaatvloeren van de bioscoopzalen zijn opgelegd op een akoestische oplegging, ofwel trillingsdemper, type CDM-SEB, met een afveerfrequentie van 8 Hz. Bij de BG vloeren, welke op een betonnen fundering liggen, is de uitvoering met een vezelcement bekistingsplaat met daaronder natuurrubber CDM steunen verlijmd. Bij de verdiepingsvloeren, welke op een staalconstructie zijn opgelegd (waarvan een deel schuin), is de uitvoering met een stalen randkist met daaronder natuurrubber CDM steunen verlijmd. Voor de horizontale borging van de vloeren zijn stalen lippen gelast op de stalen ligger, welke ook ontkoppeld zijn door toepassing van een akoestische huls om contactbruggen met de staalconstructie te voorkomen.

Alle zaalvloeren zijn volledig ontkoppeld van de staalconstructie. De hoge kwaliteit van de trillingsisolatie zorgt voor een hoge contactgeluidsisolatie, waardoor hinder bij gelijktijdig gebruik wordt uitgesloten.

Daarnaast zijn de dakvloeren ook opgelegd. Omdat de akoestische eis hier lager lag dan bij de zaalvloeren is hier een rubbergranulaat strook (CDM-STRIP) toegepast met een afveerfrequentie van ca. 15 Hz.

Op een aantal posities is de staalconstructie akoestisch ontkoppeld door bij de betreffende knooppunten een akoestische ontkoppeling toe te passen van het type CDM-FIX, welke is opgebouwd uit een isolerend elastomeer, één of meerdere stabiliserende elastomeren en een elastische ring rondom de bout die ervoor zorgt dat er geen akoestische brug ontstaat via de bout. Er zijn ook een aantal schuifkolommen ontkoppeld, door een rubber tussen de schuivende delen aan te brengen.

De wanden en plafonds in de zalen zijn ook voorzien van akoestische ontkoppeling. Voor het verlaagd plafond in de zalen is een akoestische plafondhanger toegepast van het type CDM-PHS, waarin een natuurrubber is verwerkt van CDM met een afveerfrequentie van 9 Hz. Door deze lage afveerfrequentie wordt een hoge geluidsisolatie gerealiseerd.

Categorie Akoestische opleggingen,
verlaagde plafond systemen
Oplossing CDM-SEB, CDM-STRIP,
CDM-HULS, CDM-FIX, CDM-PHS
Akoestische adviseur LBP|SIGHT
Constructeur Broersma