Cascade Alkmaar

Midden in het centrum van Alkmaar komen 87 duurzame appartementen waar je écht samen leeft. Sfeer en het goede gevoel zijn hier heel belangrijk. Doel is dat gebouwen weer (micro) dorpen moeten worden, waar mensen elkaar kunnen vinden en helpen. Zo is er bijvoorbeeld een gezamenlijk dakterras en zijn er ook plannen om buurtborrels te organiseren.

Groene gevel – Cascade krijgt de grootste groene gevel van Alkmaar. Met zoveel planten op én rondom het gebouw ontstaat er een soort natuurlijke airco.

Architectuur – Een cascade is een soort waterval die trapsgewijs naar beneden stroomt. Die indeling herken je meteen als je het gebouw ziet.

Dynamische plek – In het centrum van Alkmaar woon je op een prachtige en dynamische plek. Je bent midden in de stad en leeft in een gloednieuwe omgeving in de buurt van het spoor, naast Station Alkmaar.

Bouwen naast het spoor
Bouwen naast het spoor en dichter bij stations biedt grote kansen voor de toekomst vanwege stijgende grondprijzen en een toenemende vraag naar bereikbaarheid.
Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de leefbaarheid van de toekomstige omwonenden. Naast externe veiligheid is het voorkomen van trillingshinder een belangrijk aandachtspunt bij het bouwen boven en naast het spoor.

Aantrekkelijke omgeving stations
Door het gebied boven en rondom het station aantrekkelijk te maken, wordt het meer een omgeving waar men wil verblijven. Zo kunnen er naast woningen en kantoren, ook groenvoorzieningen worden opgenomen.

Trillingshinder en laagfrequent contactgeluid
Er wonen in Nederland ruim 300.000 mensen binnen 300 m van het spoor en dit worden er de komende decennia ongetwijfeld veel meer, aldus ProRail. De afgelopen vijf jaar zijn er zo’n honderd brieven naar gemeentes gegaan om te zeggen dat zij maatregelen moeten nemen om nieuwe woningen en kantoren tegen trillingen te beschermen. Veel gemeenten sloegen die waarschuwing in de wind. Om die reden pleit de spoorbeheerder ProRail nu voor wettelijke maatregelen tegen trillingshinder van treinen. Ook laagfrequent contactgeluid kan een bron van ergernis zijn voor mensen die dicht bij het spoor wonen.

Maatregelen om bouwen boven en naast het spoor mogelijk te maken
Een effectieve oplossing om trillingshinder en laagfrequent contactgeluid te voorkomen is het toepassen van trillingsisolatie onder het gebouw. Dit wordt ook wel afveren van de constructie genoemd. Op basis van trillingsonderzoek wordt de afveerfrequentie zo gekozen dat de door de trein opgewekte trillingen goed worden geïsoleerd. In dit geval is om een afveerfrequentie van 6-7 Hz gevraagd.

Toegepaste oplossingen
Voor het afveren van het gebouw zijn door Delta-L in overleg met het bouwteam trillingsisolatoren uitgewerkt. Er zijn twee oplossingen ingezet op de betonnen fundering; het Stravibase SEB en het Stravibase VHS systeem. De Stravibase SEB opleggingen bestaan uit een bekistingsplaat met daaronder natuurrubber steunen verlijmd van het type CDM-81 en CDM-82. Op de posities met een hoge concentratie belasting is het Stravibase VHS systeem ingezet. Dat is een systeem met natuurrubber type CDM-83 en staal, dat geschikt is voor hogere belastingen. Op deze trillingsisolatoren is een prefab betonnen balk geplaatst. Daarboven op wordt de rest van het gebouw opgebouwd.

Om ervoor te zorgen dat de prefab balk die op de trillingsisolatoren ligt geen hard contact maakt met de betonnen vloer die ernaast gestort is, is het Stravibase Raft systeem toegepast; in dit geval matten van 20 mm dik. In deze matten zijn nog horizontale buffers opgenomen om de opgegeven horizontale krachten over te kunnen brengen tussen de balk en de betonnen vloer ernaast.

Categorie Akoestische opleggingen
Oplossing Stravibase SEB, Stravibase VHS, Stravibase Raft
Hoofdaannemer Bot Bouw
Constructeur  Berkhout Tros Bouwadviseurs
Adviseur trillingen Movares
Architect Caas Architecten