Centraal Station Amsterdam

Aan de achterzijde van Amsterdam Centraal is een nieuwe overkapping gerealiseerd met ruimte voor winkels en een verhoogd busdek. Deze hal wordt de nieuwe IJ-hal genoemd. Om ook niet-reizigers gebruik te kunnen laten maken van deze voorzieningen, is een Poortvrije Passage gerealiseerd waarin ook winkels zijn voorzien. Dit wandel- en winkelgebied op maaiveldniveau wordt niet doorbroken door trein- of busverkeer omdat nu zowel het spoordek als het busdek zich boven maaiveld bevindt.

Om hinder van geluid en trillingen ten gevolge van het treinverkeer tegen te gaan in de Poortvrije Passages (gelegen direct onder spoordek) is een verlaagd akoestisch ontkoppeld plafond voorgeschreven, alsook een aantal akoestische voorzetwanden. De voorgeschreven, toegepaste systemen zijn de akoestische plafondhanger type CDM-CC60 voor de verlaagde plafonds, de akoestische wandbeugel type CDM-QR voor de voorzetwanden en de akoestische beugel type CDM-WH3 voor een verspringing in het plafond.

In de Poortvrije Passages is een speciaal verstevigd plafond gerealiseerd (in totaal ca. 6.500 m2) met aan de onderzijde een railconstructie waaraan de diverse (zware) installaties en verlichting voor de winkels opgehangen kunnen worden (dit om te voorkomen dat elke installatie door een sparing in het verlaagde plafond apart afgehangen moest worden aan het bovenliggende spoordek). Dit verstevigde verlaagde plafond is geheel opgehangen aan akoestische plafondhangers type CDM-CC60-H, welke geschikt is voor hoge belastingen.

Categorie Verlaagde plafond systemen, wand ontkoppel systemen
Oplossing CDM-CC60, CDM-QR, CDM-WH3
Akoestische adviseur Deerns