Herontwikkeling Cereolfabriek – Utrecht

De voormalige SOL-fabriek (1908) ligt aan het Merwedekanaal in Utrecht. In de fabriek werd uit lijnzaad olie gewonnen met veekoeken als restproduct. De fabriek ging in 1973 failliet en in 2008 woedde er een felle brand in de leegstaande pakhuizen waardoor alleen de buitengevel nog overeind bleef staan.

In 2012 is gestart met de herontwikkeling van de fabriek, waarin een basisschool, buitenschoolse opvang, een kunstcentrum, een restaurant, kantoren, een multifunctionele sportzaal en een theaterzaal zijn opgenomen.

Er zijn door de akoestische adviseur hoge eisen gesteld aan de contactgeluidsisolatie en luchtgeluidsisolatie. In de gymzaal is een zwevende vloer opbouw gerealiseerd van het type CDM-FLOAT met een lage afveerfrequentie en een hoge contactgeluidsisolatie.


De vloerpotten zijn ontkoppeld met behulp van een stalen bus (welke in de zwevende vloer is gehangen en ontkoppeld is van de basisvloer met akoestische materiaal), zodat er geen trillingen via deze weg doorgeleid kunnen worden. In de stalen bussen zijn later de vloerpotten aangestort.

Voor een goede contactgeluidsisolatie en luchtgeluidsisolatie is in een aantal ruimten een akoestische voorzetwand geplaatst met akoestische wandbeugels, type CDM-QR, en een verlaagd plafond met akoestische plafondhangers, type CDM-CC60.

Daarnaast zijn een aantal stalen trappen akoestisch ontkoppeld van de betonconstructie d.m.v. het CDM-FIX systeem.

Categorie Zwevende vloer systemen, wand ontkoppel systemen, verlaagde plafond systemen
Oplossing CDM-FLOAT, CDM-QR, CDM-CC60, CDM-FIX
Akoestische adviseur Paul van Zeeland