Nieuw Universiteitsgebouw VU – Amsterdam

Aan de Boelelaan en het Campusplein in Amsterdam staat het Nieuwe Universiteitsgebouw VU, waarin flexibele ruimtes zijn ondergebracht voor onderwijs, onderzoek en cultuur. Zo kan er bijvoorbeeld in de collegezaal ’s avonds film gekeken worden. Aan de campuskant telt het gebouw 7 verdiepingen en aan de Boelelaan 12 verdiepingen (totaal 31.000 m2). In het midden van het gebouw is een groot atrium opgenomen, met op de begane grond een grandcafé en winkels en op de eerste verdieping bibliotheekvoorzieningen. Ondergronds is er een parkeergarage gerealiseerd voor 600 auto’s en 1.600 fietsen.

Voor de verdiepingsvloeren is gekozen voor slimline vloeren, welke zijn opgebouwd uit een 80 mm betonnen basisvloer met daarop stalen liggers. Op de stalen liggers is een staalplaatbetonvloer aangebracht. Om een hoge geluidsisolatie te realiseren heeft Delta-L in opdracht van Voortman rubbergranulaat oplegstroken van CDM geadviseerd en geleverd (type CDM-STRIP). De rubber oplegstroken zijn aangebracht tussen de stalen liggers en de staalplaat.

Daarnaast zijn in een aantal ruimtes verlaagde plafonds uitgevoerd die ontkoppeld zijn met akoestische plafondhangers, type CDM-CC60 en CDM-PSJ, op basis van natuurrubber met een lage afveerfrequentie voor een hoge geluidisolatie. De CDM-CC60 is afhangen aan draadeinden en de CDM-PSJ is toegepast tegen de zijkant van een houten balkconstructie. Door toepassing van de CDM-PSJ was het niet nodig een hulpconstructie aan te brengen tussen de houten balken voor de ophanging.

Om trillingsoverdracht van de vloer naar een aantal wanden te beperken zijn de bevestigingen voorzien van akoestische ontkoppelingen: er zijn een rubber stroken toegepast en de boutverbindingen zijn ontkoppeld op basis van het CDM-FIX systeem.

Categorie Akoestische opleggingen, 
verlaagde plafond systemen,
wand ontkoppel systemen
Oplossing CDM-STRIP, CDM-CC60,
CDM-PSJ, CDM-FIX
Akoestische adviseur LBP|SIGHT
Constructeur ABT
Architect Team V