Rotterdam AHOY Convention Centre & RTM Stage

Rotterdam Ahoy is één van de muziektempels van Nederland. Het was dan ook een eer en een uitdaging om delen van dit prachtige gebouw akoestisch te ontkoppelen.Rotterdam Ahoy heeft haar bestaande complex ingrijpend vernieuwd. Rotterdam Ahoy is namelijk uitgebreid met het grootste congrescentrum van Nederland. Het auditorium telt 2.750 zitplaatsen en 35 kleinere congres- en vergaderzalen. Door toepassing van een ingenieus tribunesysteem wordt het mogelijk het auditorium van het congrescentrum multifunctioneel in te zetten en een nieuwe muziekhal te realiseren met een capaciteit van 7.000 personen.

In dit project is ervoor gekozen om aan de buitenzijde van de betonnen zaalwanden van de RTM stage e.e.a. te ontkoppelen. Om dit te realiseren zijn verschillende oplossingen gebruikt. Teneinde een hoge geluidsisolatie te realiseren zijn de vloeren die in verbinding staan met de zaalwanden akoestisch opgelegd met het Stavibase SEB (CDM-SEB) systeem en zijn de verbindingen van de staalconstructie met de zaalwand akoestisch ontkoppeld met het Stravibase Fix (CDM-FIX) systeem. Deze systemen zijn door Delta-L en CDM / Stravitec nauwkeurig afgestemd op de belastingopgave, akoestische eis en beschikbare ruimte. Bij een aantal staalopleggingen is i.v.m. de hoge belasting het Stravibase VHS (CDM-VHS) systeem ingezet. Dit systeem kan hoge belastingen opvangen en tegelijkertijd toch een uitstekende akoestische prestatie leveren.

Ook heeft Delta-L een zwevende betonvloer in de Expo foyer uitgevoerd. Om deze vloer akoestisch te ontkoppelen is er gekozen om het Stravifloor Channel (CDM-LAT) systeem toe te passen. Deze foyer heeft een oppervlakte van circa 2.500 m2. In de Expo is daarnaast het Stravilink WallFix (CDM-WALL-FIX) systeem ingezet om de voorzetwanden goed akoestisch te ontkoppelen van de constructie.

Aangezien de kwaliteit van de oplossing ook afhankelijk is van de uitvoering heeft Delta-L naast het ontwerp en levering van deze systemen ook op locatie montage instructies gegeven en inspecties van de plaatsing van de systemen uitgevoerd. De kwaliteit is hiermee gewaarborgd.

Categorie Akoestische opleggingen, zwevende vloer systemen, wand ontkoppel systemen
Oplossing Stravibase SEB (CDM-SEB), Stravibase FIX (CDM-FIX), Stravibase VHS (CDM-VHS), Stravifloor Channel (CDM-LAT), Stravilink WallFix (CDM-WALL-FIX)
Aannemer, 
Afbouwer
Heijmans, Ballast-Nedam, Baens
Akoestische adviseur LBP|SIGHT, Nieman
Architect Kraaijvanger