TivoliVredenburg stalen kolommen – Utrecht

Na oplevering van Muziekcentrum TivoliVredenburg is met metingen geconstateerd dat de geluidsisolatie tussen de popzaal Ronda en de kamermuziekzaal Hertz lager was dan vereist. Onderzoek van de adviseur wees uit dat ca. 75% van de trillingsenergie door 4 stalen kolommen tussen de popzaal en kamermuziekzaal ging. De oplossing: doorzagen van deze kolommen en plaatsen van een pakket van veren.

Al snel werd duidelijk dat het een flinke uitdaging zou gaan worden om aan alle vereisten te voldoen. Zo moest de dynamische stijfheid bijvoorbeeld erg laag zijn, terwijl er een hoge statische stijfheid vereist was met een maximale zakking van 2 mm. Door o.a. het toepassen van innovatie technieken en producten is de grens opgezocht van wat fysisch mogelijk is.

Delta-L heeft samen met het bouwteam de oplossing uitgewerkt en het verenpakket geleverd en geïnstalleerd, welke is opgebouwd uit 2 lagen van 6 stuks CDM-VHS per kolom (CDM-VHS). Elk CDM-VHS element is opgebouwd uit 6 lagen hoogwaardig natuurrubber met stalen platen ertussen. Hierdoor kan een hoge belasting worden opgevangen en toch een hoge trillingsisolatie worden bereikt.

Om de kolom horizontaal op zijn plek te houden is een opstaande rand aan de voetplaat gemonteerd. Dit contact is ontkoppeld door een natuurrubber in te klemmen en onder voorspanning in te brengen met de frozen bearing techniek (CDM-FBT). Dit is een door CDM ontwikkelde techniek waarbij hoogwaardig natuurrubber CDM steunen prefab in het laboratorium worden voorgespannen, in die toestand diep worden ingevroren en met droog ijs (-80 °C) naar de bouwplaats worden vervoerd.

Achteraf is aan de hand van een trillingsmeting vastgesteld dat de oplossing voldoet aan de beoogde verbetering van 7 dB.

Categorie Akoestische opleggingen
Oplossing CDM-VHS, frozen bearings
Akoestische adviseur Level Acoustics
Constructeur Zonneveld