De Vier Gravinnen – Tiel

De Vier Gravinnen Tiel is een woon-zorgcomplex waarin zelfstandig wonen en zorg zijn geïntegreerd. De zorg wordt 24 uur per dag aangeboden. In het woongedeelte in gebouwdeel Pisa bevindt zich een personenlift die dicht bij een aantal woon- en slaapvertrekken is gesitueerd. Een aantal bewoners hebben geklaagd over geluidsoverlast van de lift.

De akoestische adviseur heeft in opdracht van de woningcorporatie geluidsmetingen verricht en deze getoetst aan het Bouwbesluit. E.e.a. bleek nog net te voldoen aan het Bouwbesluit, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen hinder op kan treden aangezien de lift dan nog goed hoorbaar kan zijn.

Een goede oplossing voor de geluidsoverlast is het akoestisch ontkoppelen van de liftinstallatie t.o.v. van de schacht aan de hand van het CDM-ELEVATOR-FIX systeem. Delta-L heeft hiervoor een ontwerp uitgewerkt en afgestemd op de constructieve uitgangspunten van de liftfabrikant. De liftbeugels zijn ontkoppeld van de muurbeugels op basis van natuurrubber (type CDM-81 en CDM-82) en een elastische ring rondom de bout in het gat van de beugel. De liftmotor is daarnaast voorzien van een betere akoestische ontkoppeling.

Na installatie van deze trillingsreducerende maatregelen heeft de akoestische adviseur wederom geluidsmetingen verricht. De conclusie: een reductie van het liftgeluid van minimaal 8 dB. De geluidsoverlast is hiermee compleet weggenomen. De liftbewegingen waren niet meer hoorbaar.

Vanwege het succes is ook de lift in gebouwdeel Isolde van hetzelfde woon-zorgcomplex onder handen genomen. Ook hier is de lift en de liftmotor ontkoppeld d.m.v. het CDM-ELEVATOR-FIX systeem om de geluidsoverlast weg te nemen.

Categorie Lift ontkoppel systemen
Oplossing CDM-ELEVATOR-FIX
Akoestische adviseur DGMR
Aantal liften 2