Nieuw Universiteitsgebouw VU – Amsterdam

Universiteitsgebouw VU – flexibele ruimtes

Toepassing
Multifunctionele ruimte
Constructeur
ABT
Oplossing
Stravilink CC60, Stravilink PSJ, Stravibase Fix
Akoestisch adviseur
LBP|SIGHT
Architect
Team V
Opdrachtgever
Voortman

Het Nieuwe Universiteitsgebouw VU in Amsterdam, gelegen aan de Boelelaan en het Campusplein, is een veelzijdig gebouw met ruimtes voor onderwijs, onderzoek en cultuur. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 31.000 m2, met 7 verdiepingen aan de campuskant en 12 verdiepingen aan de Boelelaankant. Kenmerkend is het grote atrium in het midden van het gebouw, met op de begane grond een grandcafé en winkels en op de eerste verdieping bibliotheekvoorzieningen. Ondergronds is er een parkeergarage voor 600 auto’s en 1.600 fietsen.

Uitdaging

Een speciale eigenschap van dit gebouw zijn de slimline verdiepingsvloeren, bestaande uit een 80 mm betonnen basisvloer met daarop stalen liggers en een staalplaatbetonvloer. Om een hoge geluidsisolatie te realiseren, was om akoestische ontkoppeling gevraagd.

Oplossing

In opdracht van Voortman heeft Delta-L rubbergranulaat oplegstroken van CDM Stravitec geadviseerd en geleverd. Deze stroken zijn aangebracht tussen de stalen liggers en de staalplaat, waardoor een hoge geluidsisolatie wordt gerealiseerd.

Daarnaast zijn in bepaalde ruimtes verlaagde plafonds geïnstalleerd, die akoestisch zijn ontkoppeld met plafondhangers van het type Stravilink CC60 en Stravilink PSJ. Deze hangers, gemaakt van natuurrubber met een lage afveerfrequentie, zorgen voor een hoge geluidsisolatie. De Stravilink CC60 is bevestigd aan draadeinden en de Stravilink PSJ is toegepast aan de zijkant van een houten balkconstructie. Dankzij de toepassing van de Stravilink PSJ was het niet nodig een hulpconstructie tussen de houten balken aan te brengen voor de ophanging.

Tot slot werd trillingsoverdracht van de vloer naar een aantal wanden beperkt door de toepassing van akoestische ontkoppelingen. Rubberen stroken zijn gebruikt voor de bevestigingen en de boutverbindingen zijn ontkoppeld op basis van het Stravibase Fix systeem. Door deze combinatie van oplossingen is een hoge mate van geluidsisolatie in het universiteitsgebouw bereikt.

Praktijkfoto’s