Herontwikkeling Cereolfabriek – Utrecht

Herontwikkeling Cereolfabriek – leegstaande pakhuizen

Toepassing
Gymzaal

Oplossing
Stravifloor Prefab, Stravilink QR, Stravilink CC60, Stravibase Fix

Akoestisch adviseur
Paul van Zeeland

De voormalige SOL-fabriek (1908) ligt aan het Merwedekanaal in Utrecht. In de fabriek werd uit lijnzaad olie gewonnen met veekoeken als restproduct. De fabriek ging in 1973 failliet en in 2008 woedde er een felle brand in de leegstaande pakhuizen waardoor alleen de buitengevel nog overeind bleef staan. In de herontwikkeling van de fabriek, zijn een basisschool, buitenschoolse opvang, een kunstcentrum, een restaurant, kantoren, een multifunctionele sportzaal en een theaterzaal opgenomen.

Oplossing

Er zijn door de akoestische adviseur hoge eisen gesteld aan de contactgeluidsisolatie en luchtgeluidsisolatie. In de gymzaal is een zwevende vloer opbouw gerealiseerd van het type Stravifloor Prefab met een lage afveerfrequentie en een hoge contactgeluidsisolatie.

De vloerpotten zijn ontkoppeld met behulp van een stalen bus (welke in de zwevende vloer is gehangen en ontkoppeld is van de basisvloer met akoestische materiaal), zodat er geen trillingen via deze weg doorgeleid kunnen worden. In de stalen bussen zijn later de vloerpotten aangestort.

Voor een goede contactgeluidsisolatie en luchtgeluidsisolatie is in een aantal ruimten een akoestische voorzetwand geplaatst met akoestische wandbeugels, type Stravilink QR, en een verlaagd plafond met akoestische plafondhangers, type Stravilink CC60.

Daarnaast zijn een aantal stalen trappen akoestisch ontkoppeld van de betonconstructie d.m.v. het Stravibase Fix systeem.

Praktijkfoto’s