De Vier Gravinnen – Tiel

De Vier Gravinnen Tiel – geluidsoverlast liften

Toepassing
Lift ontkoppeling
Akoestisch adviseur
DGMR
Oplossing
Stravimech ElevatorFix

Aantal liften
2

De Vier Gravinnen in Tiel is een woon-zorgcomplex dat geïntegreerde zelfstandige woon- en zorgdiensten biedt, inclusief 24-uurszorg. In het woongedeelte, gebouwdeel Pisa, bevindt zich een personenlift dicht bij verschillende woon- en slaapvertrekken. Er waren klachten van bewoners over geluidsoverlast veroorzaakt door de lift.

De akoestische adviseur voerde geluidsmetingen uit in opdracht van de woningcorporatie en toetste deze aan het Bouwbesluit. De resultaten voldeden aan het Bouwbesluit, maar ondanks dat, ondervonden bewoners nog steeds hinder van het geluid van de lift.

Oplossing

Een effectieve oplossing om de geluidsoverlast te verminderen was het akoestisch ontkoppelen van de liftinstallatie ten opzichte van de liftschacht met behulp van het Stravimech ElevatorFix systeem. Delta-L werkte een ontwerp uit dat was afgestemd op de constructieve uitgangspunten van de liftfabrikant.

De liftbeugels werden ontkoppeld van de muurbeugels met behulp van natuurrubber (type CDM-81 en CDM-82) en een elastische ring rond de bout in het gat van de beugel. De liftmotor werd bovendien voorzien van een betere akoestische ontkoppeling.

Na installatie van deze trillingsreducerende maatregelen heeft de akoestische adviseur opnieuw geluidsmetingen uitgevoerd. De resultaten toonden een reductie van het liftgeluid met minimaal 8 dB. Hiermee werd de geluidsoverlast volledig geëlimineerd en waren de bewegingen van de lift niet meer hoorbaar.

Door dit succes is ook de lift in een ander deel van het woon-zorgcomplex, gebouwdeel Isolde, op dezelfde manier aangepakt. Ook daar werd het Stravimech ElevatorFix systeem gebruikt om de lift en de liftmotor te ontkoppelen en de geluidsoverlast weg te nemen.

Praktijkfoto’s