Bioscoop Kinepolis – Utrecht

Bioscoop Kinepolis Utrecht – 14 zalen en 3.300 stoelen

Toepassing
Bioscoop
Constructeur
Broersma
Oplossing
Stravibase SEB, akoestisch oplegstroken en hulzen, Stravibase Fix, Stravilink PHS

Akoestisch adviseur
LBP|SIGHT

In Utrecht werd een megabioscoop gebouwd op het terrein van de Jaarbeurs. Deze bioscoop van Kinepolis werd uitgerust met 14 zalen die in totaal 3.300 stoelen boden. Ook werd de bioscoop voorzien van de nieuwste technieken en een betere beeldkwaliteit. Verder werd er een groot foodcourt aangelegd.

Een optimale geluidsisolatie tussen de zalen onderling en van de bioscoop naar de omgeving was van cruciaal belang. In overleg met de akoestische adviseur werden daarom trillingsreducerende maatregelen uitgewerkt. Voor elke zaal werd een doos-in-doos constructie uitgewerkt.

Oplossing

De kanaalplaatvloeren van de bioscoopzalen werden opgelegd op een akoestische oplegging, type Stravibase SEB, met een afveerfrequentie van 8 Hz. De verdiepingsvloeren, die op een staalconstructie lagen (waarvan een deel schuin), werden uitgevoerd met een stalen randkist met daaronder verlijmde natuurrubber steunen van CDM Stravitec. Stalen lippen, die ook ontkoppeld werden, werden gelast op de stalen ligger voor de horizontale borging van de vloeren. Er werd een akoestische huls toegepast om contactbruggen met de staalconstructie te voorkomen.

Alle zaalvloeren werden volledig ontkoppeld van de staalconstructie, wat voor een hoge contactgeluidsisolatie zorgde en daardoor hinder bij gelijktijdig gebruik uitsloot. De dakvloeren werden ook opgelegd, maar hier was de akoestische eis lager dan bij de zaalvloeren, dus werd een rubbergranulaat strook toegepast met een afveerfrequentie van 15 Hz.

Op een aantal posities werd de staalconstructie akoestisch ontkoppeld door bij de betreffende knooppunten een akoestische ontkoppeling van het type Stravibase Fix toe te passen, welke is opgebouwd uit een isolerend elastomeer, één of meerdere stabiliserende elastomeren en een elastische ring rondom de bout. Ook werden enkele schuifkolommen ontkoppeld door een rubber tussen de schuivende delen aan te brengen.

De wanden en plafonds in de zalen werden ook voorzien van akoestische ontkoppeling. Voor het verlaagd plafond in de zalen werd een akoestische plafondhanger van het type Stravilink PHS toegepast. Deze lage afveerfrequentie zorgde voor een hoge geluidsisolatie van het plafond.

Praktijkfoto’s