De Basis Nijmegen

De Basis Nijmegen – muzikale broedplaats

Toepassing
Poppodium

Oplossing
Stravifloor Channel, Stravilink WallStrip, Stravifloor Deck
Akoestisch adviseur
Peutz
Opdrachtgever
Fokker VOF

De Basis in Nijmegen, voorheen een oud schoolgebouw, is nu getransformeerd tot een muzikale broedplaats waar nationale en internationale artiesten elkaar ontmoeten en alles vinden wat ze nodig hebben. Het biedt studio’s, repetitieruimtes, vergaderzalen, kantoren, een café en een gastenverblijf, en huisvest ook andere muziekondernemers voor professionele ondersteuning en inspiratie.

Uitdaging

Het omvormen van een oud schoolgebouw tot een functionele muzikale broedplaats was een uitdaging op zich. Het doel was om gelijktijdig gebruik van de ruimtes mogelijk te maken zonder geluidsoverlast. Dit vereiste het creëren van lichte doos-in-doos-constructies waarbij de wanden en plafonds van de binnendoos zelfdragend zijn en geen contact maken met de constructie.

Oplossing

Delta-L droeg in drie fasen bij aan dit project met verschillende oplossingen. In de eerste fase werd het Stravifloor Channel systeem toegepast, waarbij de vloer werd afgeveerd op natuurrubberen steunen, met daarop houten balken en beplating.

Vervolgens werd in de tweede fase Stravilink WallStrip gebruikt om de wanden te plaatsen op een polyurethaan schuimstrook voor een hoge geluidsisolatie. Stravilink WallStrip is een akoestische oplegging die in stroken wordt toegepast tussen bouwdelen om deze akoestisch te ontkoppelen. In dit project bedroeg de afveerfrequentie van de toegepaste Stravilink WallStrip ongeveer 11 Hz.

In de derde en laatste fase werd een zwevende vloerconstructie opgebouwd met het Stravifloor Deck systeem tussen de wanden. Dit systeem biedt hoge akoestische prestaties en bestaat uit vloerregels van metal stud met elastomeer CDM steunen, bedekt met een stalen plaat met hoge buigstijfheid. Het systeem kan worden toegepast met een kleine betondikte. In dit project kon er maximaal 60 mm worden toegepast op de BG en 80 mm in de kelder, vanwege de beperkingen in toegevoegd gewicht en beschikbare ruimte.

Praktijkfoto’s