TivoliVredenburg stalen kolommen – Utrecht

TivoliVredenburg Utrecht – interventie met verenpakket

Toepassing
Theaters, poppodia en concertzalen
Constructeur
Zonneveld
Oplossing
Stravibase VHS, Frozen Bearing Technique

Akoestisch adviseur
Level Acoustics

Na de oplevering van Muziekcentrum TivoliVredenburg bleek uit metingen dat de geluidsisolatie tussen de popzaal Ronda en de kamermuziekzaal Hertz lager was dan vereist. Uit onderzoek van de adviseur bleek dat ongeveer 75% van de trillingsenergie door vier stalen kolommen tussen de popzaal en de kamermuziekzaal ging.

Uitdaging

De oplossing omvatte het doorzagen van deze kolommen en het plaatsen van een pakket van veren. Al snel werd duidelijk dat het een aanzienlijke uitdaging zou zijn om aan alle vereisten te voldoen. De dynamische stijfheid moest bijvoorbeeld zeer laag zijn, terwijl er een hoge statische stijfheid vereist was met een maximale zakking van 2 mm. Door het toepassen van innovatieve technieken en producten werd de grens opgezocht van wat fysiek mogelijk was.

Oplossing

Delta-L werkte samen met het bouwteam om de oplossing uit te werken en leverde en installeerde het veerpakket, dat was opgebouwd uit twee lagen van zes stuks Stravibase VHS per kolom. Elk Stravibase VHS element bestond uit zes lagen hoogwaardig natuurrubber met stalen platen ertussen. Hierdoor kon een hoge belasting worden opgevangen en toch een hoge trillingsisolatie worden bereikt.

Om de kolom horizontaal op zijn plaats te houden, werd een opstaande rand aan de voetplaat gemonteerd. Dit contact werd ontkoppeld door een stuk natuurrubber te klemmen en onder voorspanning in te brengen met de ‘frozen bearing techniek‘. Dit is een door CDM Stravitec ontwikkelde techniek waarbij hoogwaardige natuurrubber steunen prefab in het laboratorium worden voorgespannen, in die toestand diep worden ingevroren en met droogijs (-80 °C) naar de bouwplaats worden vervoerd.

Achteraf werd met een trillingsmeting vastgesteld dat de oplossing voldoet aan de beoogde verbetering van 7 dB.

Praktijkfoto’s