Rotterdam AHOY Convention Centre & RTM Stage

Rotterdam AHOY Convention Centre & RTM Stage

Toepassing
Theater, poppodia en concertzalen
Afbouwer
Beans Afbouw
Oplossing
Stravibase SEB, Stravibase FIX, Stravibase VHS, Stravifloor Channel, Stravilink WallFix
Akoestisch adviseur
LBP|SIGHT, Nieman
Aannemer
Heijmans, Ballast-Nedam
Architect
Kraaijvanger

Rotterdam Ahoy, één van de muzikale bakens van Nederland, heeft haar bestaande complex uitgebreid en vernieuwd, waarbij ze het grootste congrescentrum van Nederland heeft gerealiseerd. Dit omvat een auditorium met 2.750 zitplaatsen, 35 kleinere congres- en vergaderzalen, en een multifunctionele muziekhal met een capaciteit van 7.000 personen. Delta-L heeft bijgedragen aan dit ambitieuze project door cruciale akoestische ontkoppeling te bieden op verschillende plaatsen in het gebouw.

Uitdaging

De grootste uitdaging lag in het akoestisch ontkoppelen van alle verbindingen aan de buitenzijde van de betonnen zaalwanden van de RTM stage aangezien de zaalwanden zelf star zijn gekoppeld aan de constructie. Daarnaast lag er ook een uitdaging voor de omvangrijke Expo foyer waar een goede zwevende vloer constructie nodig was.

Oplossing

We hebben verschillende oplossingen ingezet om de gewenste geluidsisolatie te realiseren. De vloeren in verbinding met de zaalwanden zijn akoestisch opgelegd met het Stravibase SEB systeem en de verbindingen van de staalconstructie met de zaalwand zijn ontkoppeld met het Stravibase Fix systeem. Voor enkele staalopleggingen met hoge belasting werd het Stravibase VHS systeem ingezet. Deze systemen waren zorgvuldig afgestemd op de belastingopgave, akoestische eis en beschikbare ruimte.

In de Expo foyer met een oppervlakte van 2.500 m2 werd een zwevende betonvloer gerealiseerd met het Stravifloor Channel systeem. Verder werd het Stravilink WallFix systeem gebruikt om de voorzetwanden goed akoestisch te ontkoppelen van de constructie.

Om de kwaliteit van de oplossingen te waarborgen, heeft Delta-L niet alleen het ontwerp en de levering van deze systemen verzorgd, maar ook montage instructies gegeven op locatie en samen met LBP|SIGHT inspecties uitgevoerd van de plaatsing van de systemen.

Praktijkfoto’s