PCC Hanzehogeschool – Groningen

PCC Hanzehogeschool Groningen – doos-in-doos constructie

Toepassing
Theaters, poppodia en concertzalen
Constructeur
Wassenaar Ingenieurs
Oplossing
Stravifloor Prefab
Akoestisch adviseur
Peutz
Architect
BDG Architecten

Het Prins Claus Conservatorium in Groningen heeft een ontwerp gemaakt voor een aardbevingsbestendige nieuwbouw en verbouw aan de Veemarktstraat om alle opleidingen onder één dak te kunnen huisvesten en meer studieruimte te creëren. Dit omvat ook een eigen Jazzclub en een nieuwe kamermuziekzaal, die beide duidelijk zichtbaar zijn van buitenaf om de interactie tussen de muziekstudenten en hun omgeving te stimuleren.

Uitdaging

Het ontwerp vereiste een optimale geluidsisolatie tussen de zalen onderling en naar andere ruimten om een ideale studie- en optreedomgeving te creëren. 

Oplossing

Er zijn doos-in-doos constructies ontworpen en gerealiseerd in onder andere de Jazzclub, de ensembleruimte, de concertzaal, de studio, de regieruimte en de lesruimte. Deze constructies bestaan uit een zware betonvloer op trillingsdempers, gecombineerd met een stalen portaalconstructie voor de wanden en plafonds. De wanden en plafonds van de binnenste “doos” maken hierdoor geen contact met de hoofddraagconstructie. Het gewicht wordt overgedragen op de randen van de zwevende betonvloer.

De zwevende vloeren zijn gerealiseerd met een prefab verend vloersysteem Stravifloor Prefab met steunen van hoogwaardig natuurrubber. Deze steunen zijn 60 mm hoog en hebben een afveerfrequentie van ongeveer 7 Hz, wat zorgt voor uitstekende contactgeluidsisolatie. De luchtspouw, die ook bijdraagt aan de akoestische prestatie van het systeem, is verhoogd voor een nog betere akoestische prestatie. Onder de randen van de vloer zijn extra natuurrubberen steunen aangebracht om het gewicht van de wanden en het plafond te dragen.

Na oplevering van de Stravifloor Prefab vloeren zijn er controlemetingen uitgevoerd aan de geluidsisolatie, die positieve resultaten hebben opgeleverd. Hieruit blijkt de effectiviteit van de gekozen oplossingen voor het bereiken van optimale geluidsisolatie in het conservatorium. 

Praktijkfoto’s