Theater aan de Parade Den Bosch

Theater aan de Parade Den Bosch

Toepassing
Theater
Constructeur
Adviesbureau Van De Laar
Oplossing
Stravifloor Jackup-R, Stravibase SEB, Stravibase Fix, Stravifloor Channel
Akoestisch adviseur
Peutz
Aannemer
Mertens Bouwbedrijf
Architect
NOAHH

Het Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch is een ambitieus project met als doel de stad om te vormen tot de cultuurstad van het Zuiden. Het theatergebouw omvat twee multifunctionele zalen, elk met een eigen sfeer en programmering, en ruime foyers vol natuurlijk daglicht en met uitzicht op de Parade. Het gebouw past perfect in de omgeving en beschikt over tal van slimme en duurzame oplossingen, waaronder het hergebruik van delen van de constructie en materialen. Het theater is dé plek voor ontmoeting, plezier, vermaak, verdieping en inspiratie.

Uitdaging

De grootste uitdaging van dit project was het realiseren van een hoge geluidsisolatie in een omgeving die werd gekenmerkt door multifunctioneel gebruik en diverse soorten programmering, variërend van opera tot lokale evenementen. Het was essentieel om akoestische ontkoppeling van verschillende bouwdelen te realiseren, zoals de wand van de toneeltoren en de doos-in-doos constructie in de paradezaal.

Oplossing

De oplossing voor deze akoestische uitdagingen is gevonden in de toepassing van het Stravibase SEB, Stravibase Fix, Stravifloor Jackup-R en Stravifloor Channel systeem.

In de paradezaal is een doos-in-doos constructie gerealiseerd. De stalen constructie van de interne doos werd akoestisch geïsoleerd door de voetplaten van de staalconstructie op het Stravibase SEB systeem met natuurrubber veren te plaatsen. Verder zijn de boutbevestigingen door de voetplaten heen ontkoppeld met behulp van het Stravibase Fix-principe, zodat trillingsoverdracht via de ankers wordt voorkomen.

De zaalvloer bestaat uit een 150 mm dikke zwevende betonvloer, gerealiseerd met het Stravifloor Jackup-R vloersysteem met stalen veren. Deze oplossing werd specifiek gekozen vanwege de aanzienlijke puntbelastingen op de zwevende vloer als gevolg van een in- en uitschuifbare tribune. Het Stravifloor Jackup-R systeem maakte het mogelijk om eerst een homogene betonvloer te storten alvorens deze op veren te plaatsen, ideaal voor omstandigheden met hoge vloerbelastingen. De vloer in de paradezaal is 543 m² verdeeld over drie zones en hiervoor zijn 272 boxen met veren geplaatst. Zie ook onderstaande projectvideo voor meer uitleg over de installatie.

Bovendien is de buitengevel van de toneeltoren akoestisch ontkoppeld van de wand van de toneeltoren om de geluidsoverdracht naar de omgeving te voorkomen. Hiervoor is gebruik gemaakt van het Stravibase Fix systeem. In het kantoor boven de grote zaal en de foyer zijtoneel van de grote zaal zijn zwevende vloeren gerealiseerd met het Stravifloor Channel systeem.

Deze innovatieve en doordachte toepassingen van de Stravibase SEB, Stravifloor Fix, Stravifloor Jackup-R en Stravifloor Channel systemen dragen bij aan het succesvol realiseren van een hoge geluidsisolatie in het Theater aan de Parade, terwijl het multifunctionele gebruik van de ruimtes wordt gerespecteerd.

Om de verschillende stappen van de installatie van het Stravifloor Jackup-R vloerssyteem inzichtelijk te maken is een 3D impressie gemaakt, zie hiervoor deze video.

YouTube player
YouTube player

Deze projectvideo geeft tekst en uitleg van het systeem en laat ook de verschillende stappen zien van de installatie van het vloersysteem, maar dan in de praktijk!

Praktijkfoto’s