Cultuurhuis De Klinker – Winschoten

Cultuurhuis De Klinker – zwevende vloeren zalen

Toepassing
Theaters, poppodia en concertzalen
Constructeur
ABT
Oplossing
Stravifloor Prefab

Akoestisch adviseur
Peutz

Op de plek waar vroeger de steenfabriek was, stond theater De Klinker en wordt nu gebouwd aan Cultuurhuis De Klinker: de toekomstige hoeksteen van het culturele leven in Winschoten. Onder het dak van het cultuurhuis komt een mix van cultuur. Er komt een theater, een bibliotheek, een school voor muziek, dans en theater, de Lokale Omroep Gemeente Oldambt, een filmzaal en horeca.

De theaterzaal met 650 zitplaatsen vormt de kern van het cultuurhuis. Voor kleinere voorstellingen en congressen is een aparte zaal met 170 zitplaatsen.

Oplossing

Om overlast bij gelijktijdig gebruik van de diverse zalen te voorkomen  zijn op een aantal plaatsen akoestische ontkoppelingen opgenomen in het ontwerp, waaraan de akoestische adviseur hoge eisen heeft gesteld. Dit is o.a. het geval bij de zware doos-in-doos ruimten welke aanwezig zijn op de 2e verdieping en op de scheiding tussen de grote zaal, toneeltoren en de rest van het gebouw.

Om aan de akoestische eis van de adviseur te voldoen zijn zwevende vloeren geïnstalleerd van het type Stravifloor Prefab, bestaande uit een 18 mm vezelcementplaat met daaronder verlijmd een aantal hoogwaardig natuurrubber CDM steunen met een afveerfrequentie van ca. 6 Hz. Onder de bekistingsplaat is tevens minerale wol voorzien in de luchtspouw en op de bekistingsplaat is een in het werk gestorte vloer gerealiseerd. De wanden en plafond dragen hun belasting af op de zwevende vloer (doos-in-doos d.m.v. portaalconstructie). Ter plaatse van de wanden die op de zwevende vloer staan, zijn extra (stijvere) hoogwaardig natuurrubber steunen van CDM Stravtiec opgenomen onder de zwevende vloer.

Naast de zwevende vloeren zijn bij diverse aansluitingen in het gebouw hoogwaardig natuurrubber steunen toegepast voor de benodigde akoestische ontkoppeling.

Praktijkfoto’s