PCC Hanzehogeschool – Groningen

Categorie Zwevende vloer systemen
Oplossing CDM-FLOAT
Akoestische adviseur Peutz
Constructeur Wassenaar ingenieurs
Architect bdg architecten

Om alle opleidingen van het Prins Claus Conservatorium Groningen onder te brengen in één gebouw en meer studieruimte te creëren is een ontwerp gemaakt voor een aardbevingsbestendige nieuw- en verbouw aan de Veemarktstraat in Groningen. Op de hoek van het pand krijgt het conservatorium een eigen Jazzclub en ook de nieuwe kamermuziekzaal krijgt een prominente plaats in de gevel. Beide zalen zijn van buitenaf goed zichtbaar om interactie tussen de muziekstudenten en de omgeving te stimuleren.

Voor een optimale geluidsisolatie tussen de zalen onderling en naar overige ruimten zijn doos-in-doos constructies ontworpen en gerealiseerd in o.a. de Jazzclub, de ensembleruimte, de concertzaal, de studio, de regieruimte en de lesruimte. De doos-in-doos constructies zijn opgebouwd uit een zware betonvloer op trillingsdempers i.c.m. een stalen portaalconstructie voor de wanden en plafonds. De wanden en plafonds van de binnendoos maken hierdoor geen contact met de hoofddraagconstructie. Het gewicht wordt afgedragen op de randen van de zwevende betonvloer. 


De zwevende vloeren zijn gerealiseerd met een prefab verend vloer systeem met hoogwaardig natuurrubber steunen (CDM-FLOAT) van 60 mm hoog met een afveerfrequentie van ca. 7 Hz. Deze lage afveerfrequentie zorgt voor een uitstekende contactgeluidsisolatie. De luchtspouw – welke ook meespeelt in de akoestische prestatie van het systeem – is opgehoogd voor een nog betere akoestische prestatie. Onder de randen van de vloer zijn extra natuurrubber steunen geplaatst voor het gewicht van de wanden en het plafond.

Na oplevering van onze CDM-FLOAT vloeren zijn met een positief resultaat controlemetingen uitgevoerd aan de geluidsisolatie.