Boksfabriek Nijmegen

Boksfabriek Nijmegen

Toepassing
Trillingsisolatie deel van constructie
Ontwikkelaar
Lingotto
Oplossing
Stravibase Fix
Akoestisch adviseur
Cauberg Huygen
Opdrachtgever
Staalbouw Mook

Sinds 2022 is in Nijmegen de Boksfabriek geopend. Het is een unieke locatie, je kunt namelijk boksen in een voormalige fabriekshal. Deze industriële ruimte is volledig omgetoverd tot bokstempel vol met fitnessapparatuur, 30 bokszakken en het pronkstok: Een Olympische boksring. Je kunt er diverse trainingen volgen, zelfstandig fitnessen, maar er worden ook professionele wedstrijden georganiseerd in de ring. De Boksfabriek is een veilige omgeving waar iedereen welkom is om te sporten, van jong tot oud, van topsporter tot recreant.

Uitdaging

De grootste uitdaging van dit project was het realiseren van een efficiënte oplossing met een hoge trillingsisolatie. In de kantoorruimtes boven de Boksfabriek waren de trillingen van de bokszakken, maar ook het contactgeluid van de klappen tegen de bokszakken goed te voelen/horen. Vooral tijdens bokszaktrainingen, waarbij soms wel 30 bokszakken tegelijkertijd in beweging worden gebracht ontstonden er veel trillingen en contactgeluiden die via de staalconstructie aan de constructie van de voormalige fabriekshal werden overgedragen. Adviseur Cauberg Huygen heeft in de bovenliggende ruimtes geluidsmetingen uitgevoerd en stelde als eis/wens een reductie van 27 dB. Er moest een oplossing worden bedacht voor de akoestische ontkoppeling van de staalconstructie waar de bokszakken aan zijn opgehangen, om zo hinder in de bovengelegen kantoorruimtes te beperken.

Oplossing

De oplossing voor deze uitdagingen is gevonden in de toepassing van het Stravibase Fix systeem. Samen met Staalbouw Mook is er een staalconstructie gerealiseerd die volledig ontkoppeld is van de muren en het plafond van de Boksfabriek. De constructie waaraan de bokszakken zijn opgehangen, is zowel verticaal ontkoppeld als horizontaal bij de bevestigingspunten aan de wanden. Door de staalconstructie volledig te ontkoppelen is er een oplossing gerealiseerd die de hinder van trillingen en contactgeluiden in de kantoorruimtes aanzienlijk heeft verminderd. Na het plaatsen van de Stravibase Fix systemen zijn er geen klachten meer gemeld en daarmee is de hinder verholpen. De eigenaar van de Boksfabriek geeft aan heel tevreden te zijn met het eindresultaat. Samen met Staalbouw Mook hebben we er voor gezorgd dat de bezoekers van de Boksfabriek lekker kunnen sporten, zonder dat dit overlast veroorzaakt in de rest van het gebouw.

Praktijkfoto’s