Reinier de Graaf Ziekenhuis Delft

Reinier de Graaf Ziekenhuis – OK ruimte bovenop parkeergarage

Toepassing
Trillingsisolatie gebouw
Adviseur / Constructeur
Royal HaskoningDHV
Oplossing
Stravibase SpringBox
Architect
EGM Architecten
Aannemer
Aan de Stegge Twello

Voor de uitbreiding van de operatiekamers had Reinier de Graaf Gasthuis eigenlijk maar een optie. Deze optie was om de nieuwe operatiekamers bovenop de naastgelegen parkeergarage te bouwen. Het bouwteam is de vraag gesteld een nieuw OK-complex bovenop de bestaande parkeergarage te bouwen, zonder dat de trillingen van voertuigen voelbaar zijn tot in de operatiekamer. 

Oplossing

Delta-L heeft in overleg met het bouwteam de oplossing uitgewerkt en geleverd. Voor de lage afveerfrequentie van 3,5 Hz zijn stalen veren benodigd. Er is gekozen voor een voorgespannen oplossing om de invering op de bouw beperkt te houden: Stravibase Springbox. Dit is een stalen doos met voorspanbouten en stalen veren. 

Op elke paalkop is een betonnen opstort gerealiseerd en daarop een Stravibase Springbox geplaatst met een afveerfrequentie van 3,5 Hz. De stalen liggers steunen op de trillingsdempers en het nieuwe OK-complex is op de stalen liggers geplaatst. De stalen veren zijn dus opgenomen tussen de parkeergarage en operatiekamers en zorgen ervoor dat de trillingen van de voertuigen voldoende worden gereduceerd.

Met behulp van metingen zijn de trillingen vooraf vastgesteld, tijdens de bouw gemonitord en is het ontwerp gevalideerd. Het resultaat is dat het nieuwe OK-complex gebruikt kan worden zonder dat er overlast is van de onderliggende parkeergarage.

Praktijkfoto’s