Poppodium Nieuwe Nor – Heerlen

Poppodium Nieuwe Nor Heerlen – betonnen doos-in-doos constructie

Toepassing
Poppodium
Aannemer
Habenu-van de Kreeke
Oplossing
Stravibase SEB, Stravifloor Prefab, Stravibase Fix
Adviseur
Peutz
Architect
DiederenDirrix

Popodium Nieuwe Nor in Heerlen, geliefd om zijn intieme concerten en evenementen, stond voor de uitdaging om zijn capaciteit te vergroten om aan de groeiende vraag van bezoekers te voldoen. Voor deze uitdaging was een innovatieve oplossing vereist – een die de zaal zou uitbreiden zonder de geluidskwaliteit in gevaar te brengen of overlast te veroorzaken voor de omgeving.

Uitdaging

Het doel was om een nieuwe, grotere zaal te creëren naast het bestaande pand, waardoor de capaciteit van het poppodium verdrievoudigd zou worden tot 650 bezoekers. Deze uitbreiding moest echter gepaard gaan met een uitstekende geluidsisolatie, om ervoor te zorgen dat zowel de bezoekers als de omgeving niet gestoord zouden worden door ongewenste geluids- en trillingsoverdracht. Daarnaast moest de constructie van deze nieuwe ruimte perfect geïntegreerd worden met de bestaande structuur.

Oplossing

Delta-L, in samenwerking met Peutz, ontwikkelde een doos-in-doos constructie met zware betonnen muren, waarbij gebruik werd gemaakt van het Stravibase SEB systeem voor de wanden van de zaal en het Stravifloor Prefab vloersysteem voor de zwevende betonvloer in de zaal.

Het Stravibase SEB systeem, dat ook gebaseerd is op natuurrubber steunen, werd gebruikt om de betonwanden te ontkoppelen. De dakconstructie van de zaal rust op deze wanden, waardoor de hele binnendoos goed ontkoppeld is van de constructie en een hoge geluidsisolatie wordt gerealiseerd.

Het Stravifloor Prefab systeem, een prefab verende zwevende vloer met elastomeren, bevatte een bekistingsplaat met daaronder hoogwaardige natuurrubber steunen van CDM Stravitec en minerale wol. Dit stortklare systeem kwam compleet met randisolatie, folie en werktekeningen.

Praktijkfoto’s