Theater Zuidplein Rotterdam

Theater Zuidplein Rotterdam – kunst, cultuur en eten

Toepassing
Theaters, poppodia en concertzalen
Architect
De Zwarte Hond
Oplossing
Stravibase SEB, Stravibase Fix, Stravibase VHS,
oplegstroken, akoestische huls, Stravilink CC60
Akoestisch adviseur
DGMR
Aannemer
Heijmans, Ballast-Nedam
Afbouwer
Baens Afbouw

Op de locatie van het voormalig zwembad Charlois naast het Winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam is het Kunstenpand gerealiseerd, onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart Van Zuid en het nieuwe onderkomen voor Theater Zuidplein en een bibliotheek. Door de transparante gevel worden voorbijgangers verleid om naar binnen te lopen en deel te nemen aan de brede programmering op het gebied van kunst, cultuur en eten.

Uitdaging

De grote en kleine zaal van het Kunstenpand zijn opgebouwd uit massieve betonwanden, wat een uitdaging vormde om een hoge geluidsisolatie te bereiken. Het was essentieel om de vloeren die in verbinding staan met de zaalwanden en de verbindingen van de staalconstructie met de zaalwand akoestisch te ontkoppelen.

Oplossing

Voor deze taak werden het Stravibase SEB systeem en het Stravibase Fix systeem ingezet om respectievelijk de vloeren en de verbindingen van de staalconstructie akoestisch te ontkoppelen. De systemen zijn nauwkeurig afgestemd op de belastingopgave, akoestische eis en beschikbare ruimte.

Voor de relatief hoge belastingen van de dakconstructie van de kleine zaal werd het Stravibase VHS systeem gebruikt. Dit systeem kan hoge belastingen opvangen en levert tegelijkertijd een uitstekende akoestische prestatie. De gevels werden ontkoppeld met het akoestische oplegstroken en stekken werden ingepakt met een huls van akoestisch materiaal om contactbruggen te voorkomen. Bovendien zijn in de afbouw akoestische plafondhangers van het type Stravilink CC60 toegepast.

Om de kwaliteit van de oplossing te waarborgen, heeft Delta-L naast het ontwerp en de levering van deze systemen ook montage instructies op locatie gegeven en inspecties van de plaatsing van de systemen uitgevoerd.

Praktijkfoto’s