Koelmalaan Alkmaar

Koelmalaan Alkmaar – houten woongebouw

Toepassing
Houtbouw, CLT en modules
Constructeur
Aveco De Bont
Oplossing
Straviwood ModuBreak, Straviwood ModuLink, Stravibase Fix, Rubbergranulaat pads
Akoestisch adviseur
Aveco De Bont, Nieman
Aannemer
De Groot Vroomshoop
Architect
Finch Buildings

Aan de Koelmalaan in Alkmaar staat een van de grootste houten woongebouwen van Nederland. Het project bestaat uit twee gebouwen met elk vijf verdiepingen, goed voor in totaal 129 appartementen. De woongebouwen zijn opgetrokken uit 260 prefab modules, kant-en-klaar geproduceerd door De Groot Vroomshoop. Wooncorporatie Woonwaard heeft in samenwerking met Finch bewust gekozen voor houtmodulebouw vanwege de snelheid, duurzaamheid en circulariteit die deze bouwmethode biedt.

De houten woongebouwen zijn volledig demontabel, herbruikbaar, verplaatsbaar en opnieuw in te delen als zich een nieuwe situatie voordoet. Dit project maakt gebruik van kruislagen massief vurenhout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen, wat zorgt voor een milieuvriendelijk alternatief voor beton. Door toepassing van CLT in plaats van beton wordt circa 4.800 ton CO2 bespaard en slaat het hout in dit gebouw ongeveer 1.600 ton CO2 op.

Uitdaging

Bij de realisatie van houten woongebouwen is het essentieel om een effectieve akoestische isolatie te waarborgen. Dit houdt in dat contactgeluiden en trillingen tussen de appartementen en gemeenschappelijke ruimtes, zoals galerijen en liften, tot een minimum beperkt moeten worden om de bewoners een comfortabele woonervaring te bieden. Daarnaast is het van belang dat de bouw efficiënt en veilig verloopt.

Oplossing

Delta-L heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de akoestische isolatie van dit bijzondere project. Om een hoge contactgeluidsisolatie te realiseren, zijn de gestapelde woonmodules akoestisch ontkoppeld. De woonmodules zijn geplaatst op polyurethaanschuim (Straviwood ModuBreak) steunen van CDM Stravitec. Daarnaast is een akoestisch ontkoppelde horizontale bevestiging toegepast, type Straviwood Modulink. Deze oplossingen zorgen ervoor dat geluidsoverdracht tussen de appartementen aanzienlijk wordt verminderd.

De bevestiging aan de liftkern is eveneens ontkoppeld door middel van het Stravibase Fix systeem van CDM Stravitec, waardoor geluidsoverdracht van en naar de lift tot een minimum wordt beperkt. Om contactgeluiden van lopen op de galerijen te verminderen, is de houten galerijvloer ontkoppeld met rubbergranulaat pads onder de houten balken. Hierdoor worden storende geluiden in de galerij effectief geïsoleerd.

Bovendien worden de modules van Finch volledig in de fabriek van Houten Gebouwen van De Groot Vroomshoop geproduceerd, inclusief alle noodzakelijke voorzieningen zoals badkamer en wc, ramen en deuren, elektra en installaties, isolatie, en afwerking van vloeren, gevels en daken. Door deze kant-en-klare modules te produceren in de fabriek, wordt het bouwproces op de bouwplaats aanzienlijk versneld, wat resulteert in een efficiëntere en veiligere bouw.

Mede dankzij de inzet van Delta-L en de toepassing van de oplossingen van CDM Stravitec bieden de houten woongebouwen aan de Koelmalaan in Alkmaar een comfortabele en akoestisch geoptimaliseerde woonomgeving voor de bewoners, terwijl ze tegelijkertijd een duurzaam en circulair alternatief vormen voor traditionele bouwmethoden.

Praktijkfoto’s