Pontenage Gemert

Pontenage Gemert – woon-zorgcomplex

Toepassing
Houtbouw
Advies en constructeur
Volantis, Step Engineering, Constructie Adviesbureau Geuijen
Oplossing
Straviwood WallBreak-P, Straviwood WallBracket, Straviwood ModuLink
CLT leverancier
W.u.J. Derix
Hoofdaannemer
Huybregts Relou

In Gemert is een uniek bouwproject gerealiseerd. Het betreft een nieuw woon-zorgcomplex, de Pontenage, opgericht voor Stichting ORO. Het complex, dat bestaat uit 24 studio’s, 6 appartementen en 3 gemeenschappelijke huiskamers, biedt plaats aan 30 cliënten. Het bijzondere aan dit project is de volledige draagconstructie, bestaande uit wanden en vloeren, die zijn uitgevoerd in Cross Laminated Timber (CLT) elementen. CLT is een massief houten constructiemateriaal dat wordt opgebouwd uit kruislings verlijmde houten latten, een duurzaam en innovatief bouwmateriaal.

Uitdaging

De grootste uitdaging in dit project was het beheersen van de (flankerende) geluidsoverdracht in dit houten gebouw. Houten constructies kunnen vatbaar zijn voor een hogere geluidsoverdracht dan traditionele bouwmaterialen zoals beton of staal vanwege het lagere gewicht. Het was cruciaal om de geluidsoverdracht tussen de CLT wanden en vloeren te minimaliseren, terwijl er ook voor werd gezorgd dat de wanden goed aan de vloer en aan elkaar werden verankerd. Deze uitdaging vroeg om een innovatieve akoestische oplossing.

Oplossing

Delta-L bood de oplossing voor deze uitdaging door gebruik te maken van het Straviwood WallBreak-P systeem, natuurrubber pads ontworpen om de wanden te ontkoppelen van de vloeren en zo de geluidsoverdracht te beperken. Bovendien is de Straviwood WallBracket toegepast om de wanden op de vloer te verankeren. De Straviwood WallBracket zorgt voor een goede akoestisch ontkoppeling van deze verankering. Tot slot werden de CLT wanden aan de buitenkant aan elkaar verankerd met de Straviwood ModuLink, waarmee de opgegeven krachten worden overgedragen en tegelijkertijd de overdracht wordt beperkt. Deze gecombineerde oplossingen droegen bij aan een succesvolle realisatie van het project, met uitstekende controle over de geluidsoverdracht en een comfortabele woonomgeving voor de bewoners van het woon-zorgcomplex.

Praktijkfoto’s