BGO Waalwijk

BGO Waalwijk

Toepassing
Houtbouw, CLT
Constructeur
Van de Laar, JV2 Bouwadvies
Oplossing
Straviwood WallBreak-S, Straviwood WallBracket, Straviwood ModuLink, Stravibase Fix
CLT
Ekoflin
Opdrachtgever, aannemer
B.G.O. Expat Housing, De Wit Drunen/Breda
Architect
Goedehuizen architectenbureau

Aan de Valkenvoortweg in Waalwijk, op het voormalige terrein van café het Snoekske wordt momenteel hard gewerkt aan de bouw van een campus voor 270 expats. In opdracht van Brabants Glorie Ontwikkeling (BGO), wordt dit tijdelijke wooncomplex, bestaand uit zes woonblokken, door Ekoflin vanaf de fundering volledig gebouwd van massief CLT (Cross Laminated Timber). Door gebruik te maken van CLT wordt de constructie relatief licht en daarnaast is CLT een erg duurzaam materiaal. Het hout zal warmte vasthouden en CO2 opnemen. In het hout dat wordt gebruikt voor dit project wordt ruim 7,5 ton kg CO2 opgeslagen.

Uitdaging

De voornaamste uitdaging van dit project was het beheersen van de geluidsoverdracht in de houten constructie van het gebouw. Door het lichtere gewicht kunnen houten constructies vatbaarder zijn voor geluidsoverdracht dan constructies van beton of staal. Het was essentieel om de geluidsoverdracht tussen alle CLT wanden en vloeren te minimaliseren en tegelijkertijd een stevige constructie te garanderen door de bouwelementen goed te verankeren. De focus lag hierbij op de ontkoppeling van de wanden op de verdiepingsvloeren.

Oplossing

In nauwe samenwerking met Ekoflin hebben we onze expertise ingezet om de akoestische uitdaging aan te pakken en hebben we diverse ontkoppelingen voorgesteld voor een optimale geluidsisolatie. Vanaf de eerste verdieping zijn alle CLT wanden ontkoppeld met behulp van hoogwaardige elastische stroken, type Straviwood WallBreak-S, die contactgeluiden en trillingen effectief isoleren. Voor dit project zijn er drie soorten polyurethaanschuim stroken van 12,5mm dik ingezet. Met behulp van de Straviwood WallBracket zijn de muren akoestisch ontkoppeld aan de vloer verankerd. Voor extra stevigheid in de constructie zijn er twee varianten van de Straviwood ModuLink tussen de woningen geplaatst, die er ook voor zorgen dat de windbelasting kan worden overgedragen. Tussen twee woonblokken wordt een stalen constructie gebouwd die gekoppeld wordt aan de CLT woonblokken. Om te voorkomen dat trillingen vanuit de staalconstructie worden overgedragen aan de woonblokken, is het Stravibase Fix systeem ingezet.

Praktijkfoto’s