Poppodium Neushoorn – Leeuwarden

Poppodium Neushoorn – grote en kleine zaal

Toepassing
Theaters, poppodia en concertzalen
Constructeur
Jansen Wesselink
Oplossing
Stravibase SEB, akoestische oplegstroken

Akoestische adviseur
Peutz en Nelissen

In de straat Ruiterskwartier te Leeuwarden wordt een nieuw poppodium gebouwd: Neushoorn Leeuwarden, waarin horeca, kunst en cultuur worden ondergebracht. Het biedt tevens onderdak aan de opleiding voor podiumkunsten van het Friesland College (D’Drive). In het poppodium komen grote en kleine (meer intiemere) zalen.

Oplossing

Delta-L heeft in overleg met de akoestische adviseur een trillingsreducerende maatregel uitgewerkt voor de grote en kleine zaal. Het doel van de maatregel is het voldoende isoleren van het contactgeluid dat wordt geproduceerd, zodat hinder/overlast in de omgeving en in de zalen bij gelijktijdig gebruik wordt voorkomen. De akoestische eis die aan de trillingsreducerende maatregel is gesteld om dit te bereiken, is een afveerfrequentie van maximaal 10 Hz.

De balken van de grote en kleine zaal zijn opgelegd op een akoestische oplegging bestaande uit een vezelcement bekistingsplaat met daaronder verlijmd natuurrubber steunen van CDM Stravitec (type oplossing: Stravibase SEB) met een afveerfrequentie van 8 Hz. Daarnaast is de rand van een vloerveld akoestisch opgelegd op een polyurethaan strook met een afveerfrequentie van 9 Hz.

Er is een controle meting uitgevoerd na oplevering. De luchtgeluid en contactgeluidsisolatie is gemeten tussen de zalen en van de zalen naar de omgeving. De isolatie voldeed aan de gestelde eisen.

Praktijkfoto’s