Universiteit van Amsterdam

Universiteit van Amsterdam – herontwikkeling 

Toepassing
Trillingsisolatie gebouw of deel van constructie
Constructeur
Pieters Bouwtechniek
Oplossing
Stravibase SpringBox, Stravibase SEB

Akoestisch adviseur
LBP|SIGHT

Begin 2010 is de eerste fase van de herontwikkeling gestart van het Roeterseiland. Het betreft o.a. renovatie van de voor- en achterfabriek van de Diamantslijperij, met daarin gelegen het cultureel studentencentrum van de UvA, stichting CREA en het studentencentrum van de universiteit.

Oplossing

De tweede fase betreft de renovatie van de Nieuwe Achtergracht 166 (gebouwen B en C). In deze gebouwen komen onderwijszalen, kantoren en verschillende voorzieningen. Om de overdracht van trillingen en geluid tot een minimum te beperken zijn in overleg met de akoestisch adviseur LBP|SIGHT akoestische voorzieningen uitgewerkt voor de ontkoppeling van de staalconstructie en het opleggen van de kanaalplaatvloeren.

De staalconstructie is akoestisch ontkoppeld aan de hand van voorgespannen stalen veerdozen (Stravibase SpringBox) met een afveerfrequentie van 3,5 Hz. Voordeel van de voorgespannen oplossing is een beperkte resterende invering tijdens de bouw.

De kanaaplaatvloeren zijn opgelegd op een akoestische oplegging met elastomeren (Stravibase SEB) met een afveerfrequentie van ca. 8 Hz. Bij de oplegging van de kanaalplaatvloeren is ook een elastomeer strook toegepast voor horizontale ontkoppeling en zijn akoestische hulzen op maat gemaakt voor de ontkoppeling van de stekken.

Praktijkfoto’s