Zwart Janstraat Rotterdam

Zwart Janstraat Rotterdam

Toepassing
Houtbouw, CLT en modules
Akoestisch advies, Constructeur
Nieman, IBT
Oplossing
Straviwood WallBreak-S, Straviwood WallBracket
CLT
Ekoflin
Aannemer
Den Butter en Voogt
Architect
JADE architecten

De Zwart Janstraat, gelegen in het Oude Noorden van Rotterdam, is volop in beweging. Samen met de Noordmolenstraat vormt het de levendige Noorderboulevard. Echter, sinds het jaar 2000 lag er een stukje grond braak, wachtend op een nieuwe bestemming. Die wachttijd is nu voorbij: twee unieke stadswoningen en een commerciële ruimte zijn gerealiseerd op deze plek. In dit project hebben we nauw samengewerkt met Ekoflin, een gerenommeerde leverancier van Cross-Laminated Timber (CLT).

Uitdaging

De voornaamste uitdaging van dit project was het beheersen van de geluidsoverdracht in de houten constructie van het gebouw. Door het lichtere gewicht kunnen houten constructies vatbaarder zijn voor hogere geluidsoverdracht dan bouwmaterialen als beton of staal. Het was essentieel om de geluidsoverdracht tussen de Cross-Laminated Timber (CLT) wanden en vloeren te minimaliseren en tegelijkertijd zorg te dragen voor een goede verankering van de wanden op de vloeren.

Oplossing

Bij Delta-L hebben we onze expertise toegepast om deze akoestische uitdagingen aan te pakken. De CLT wanden zijn ontkoppeld met behulp van elastische stroken, type Straviwood WallBreak-S, die contactgeluiden en trillingen effectief isoleren. Onder de CLT wanden die op de 1e en 2e verdiepingsvloeren zijn geplaatst, zijn polyurethaanschuim stroken van 12,5 mm dik en 100 mm breed aangebracht. De Straviwood WallBracket is gebruikt om de wanden aan de vloer te verankeren. Voor dit project is er een speciaal type ontwikkeld dat, ondanks de hoge belasting van 72 kN per verankering, een uitstekende akoestische ontkoppeling biedt.

Praktijkfoto’s