Hof van Tuunte Winterswijk

Hof van Tuunte Winterswijk – circulaire houten modules

Toepassing
Trillingsisolatie gebouw
Constructeur
IBVreeswijk
Oplossing
Stravibase Spring, Stravibase Fix
Adviseur trillingen
Cohere Consultants
Opdrachtgever
Koopmans Bouwgroep
Bouwconcept
HOUTbaarHUIS

In Winterswijk, op het Siloterrein aan de hoek van de Landbouwstraat en de Tuuntestraat, worden negen bijzondere houten woningen ontwikkeld. Deze woningen, bestaande uit vijf patio- en vier tuinwoningen, worden strategisch naast het spoor gebouwd. Hierdoor combineren ze de voordelen van toegankelijkheid met de groeiende uitdaging van stijgende grondprijzen. De locatie naast het spoor brengt echter ook unieke uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van trillingshinder en laagfrequent contactgeluid.

Uitdaging

Het bouwen van woningen naast het spoor vereist zorgvuldige aandacht voor de leefbaarheid van de bewoners. Het voorkomen van trillingshinder en het beheersen van laagfrequent contactgeluid waren uitdagingen voor dit project. De nabijheid van het spoor, gecombineerd met de unieke houten constructie van de woningen, maakte het vinden van een effectieve isolatieoplossing van cruciaal belang.

Oplossing

Voor de Hof van Tuunte in Winterswijk hebben we in overleg met de adviseur gekozen voor de Stravibase Spring oplossing, welke is afgestemd op dit specifieke bouwconcept. Deze oplossing maakt gebruik van speciale trillingsisolatoren met stalen veren die de trillingen van de treinen isoleren, zodat deze niet tot hinder leiden in de woningen. Door een afveerfrequentie van ongeveer 4-5 Hz toe te passen en de veren voor te spannen met het Stravibase Fix systeem, wordt een optimale trilligsisolatie gerealiseerd. Daarnaast werd een ‘stop’ ingebouwd om invering vanaf een bepaald punt tegen te houden.

Wilt u meer weten? In de cobouw is door de adviseur Cohere Consultants een interessant artikel gepubliceerd over dit project en de toegepaste veren: Voorkom slapeloze nachten door spoortrillingen bij nieuwbouw.


Praktijkfoto’s