Brahmslaan Leiden

Aan de Brahmslaan in Leiden waar Gymsport Leiden lang een onderkomen had, staat nu een houten wooncomplex met 25 appartementen. Bijzonder, omdat nog niet vaak wordt gekozen voor houtbouw. En dat is op zich ook weer bijzonder, want houtbouw is duurzaam en bovendien emissieloos. Vooral dat laatste is goed nieuws in deze tijd waarin de stikstofuitstoot vele projecten bemoeilijkt. Ook is hout een lichter materiaal dan beton, waardoor er minder zwaar transport nodig is en kan het na demontage opnieuw gebruikt worden.


Zonnepanelen
Het appartementencomplex is voor negentig procent opgetrokken uit hout. Daarvoor is wel een bakstenen gevel gemetseld. Het zou beter in de omgeving passen. Binnen is de houten constructie in het plafond wel te zien. De duurzame woningen zijn verder helemaal elektrisch en het water wordt verwarmd door zonnepanelen.


Extra brede galerij
Wat verder opvalt is dat het complex ondanks de geringe hoogte van slechts twee etages, over een lift beschikt. De voordeuren zijn gesitueerd aan de extra brede galerij die ook dienst doet als balkon. Traditionele gebouwen worden vaak gebouwd op een manier waarbij de bewoners vooral langs elkaar heen kunnen leven. Bij dit complex aan de Brahmslaan is ervoor gekozen om dat juist om te draaien. De bewoners komen elkaar hier veel makkelijker tegen.

Toepassing
Om flankerende overdracht tegen te gaan zijn de CLT dakvloeren akoestisch opgelegd op polyurethaanschuim stroken van CDM Stravitec (Straviwood WallBreak-S). De schroefverbinding van de dakplaat in de wand is ook akoestisch ontkoppeld d.m.v. het Stravibase Fix systeem.

Categorie Houtbouw
Oplossing Stravibase Fix, Straviwood WallBreak-S
Opdrachtgever / CLT leverancier W.u.J. Derix 
Ontwikkelaar, aannemer Sustay, Bouwmaatschappij Ufkes
Akoestische adviseur Nieman
Constructeur Kooij & Dekker / Adviesbureau Geuijen