Theaters, bioscopen en geluidsstudio’s

Theaters, poppodia en concertzalen

Theaters, poppodia en concertzalen zijn het toneel van een breed scala aan optredens. Van luidruchtige scènes tot stille momenten, het is essentieel dat het geluidsniveau altijd correct wordt beheerd. Dit vraagt om een uitstekende geluidsisolatie, zowel binnen de zaal naar aangrenzende ruimtes als naar buiten toe om geluidsoverlast voor omwonenden te minimaliseren.

Bij Delta-L begrijpen we de specifieke eisen van dergelijke locaties. We hebben nauw samengewerkt met akoestische adviseurs om op maat gemaakte oplossingen voor geluidsisolatie te creëren voor diverse theaters, poppodia en concertzalen. In de meeste gevallen hebben we geopteerd voor een volledige doos-in-doos constructie. Een sleutelelement in deze constructie is een zwevende (beton)vloer, geïmplementeerd met behulp van een van de Stravifloor vloersystemen van CDM Stravitec. Deze aanpak garandeert een optimale geluidsisolatie, wat bijdraagt aan een ongeëvenaarde akoestische ervaring voor zowel artiesten als publiek.

Bioscopen

Een bezoek aan de bioscoop is een speciaal uitje. In een voortdurende inspanning om de beleving van bezoekers te verbeteren, worden bioscopen uitgerust met geavanceerdere geluidssystemen en soms zelfs met interactieve stoelen die bewegen voor een meeslepende filmervaring.

Om de hoge geluidsintensiteit te ondersteunen, is een sterke interne geluidsisolatie cruciaal. Er moet speciale aandacht worden besteed aan het beheersen van lage basgeluiden, die niet mogen doordreunen naar aangrenzende zalen. Dit is van belang om te garanderen dat meerdere zalen tegelijkertijd kunnen worden gebruikt zonder de geluidsbeleving van de bezoekers in de andere zalen te beïnvloeden.

Er zijn verschillende manieren om de gewenste geluidsisolatie te bereiken. In veel bioscopen in Nederland en daarbuiten worden bijvoorbeeld zwevende vloeren van het type Stravifloor Channel toegepast, of wordt de betonnen basisvloer akoestisch opgelegd met het Stravibase SEB systeem. Aanvullend worden er akoestische voorzetwanden en verlaagde plafonds gerealiseerd met de Stravilink systemen van CDM Stravitec. Als bouwpartner voorziet Delta-L het ontwerp en de levering van deze systemen, waardoor bezoekers van de bioscoop kunnen genieten van een optimale filmervaring.

Geluids-/opnamestudio’s

Het opnemen van muziek in een geluidsstudio vereist een zeer gecontroleerde geluidsomgeving. Het achtergrondgeluid moet tot een minimum beperkt worden om de zuiverheid van de opname te waarborgen. Bovendien is geluidsisolatie van cruciaal belang om geluidsoverlast voor aangrenzende ruimtes, zoals kantoren of woonruimtes, te voorkomen.

De meest effectieve oplossing voor deze uitdaging is een doos-in-doos constructie. Dit betekent dat een zwevende vloer, akoestische voorzetwanden en een verend opgehangen plafond gezamenlijk een akoestisch geïsoleerde ‘doos’ vormen binnen de bouwconstructie. Om dit te bereiken, maken we gebruik van de Stravifloor vloersystemen en de Stravilink wand- en plafondsystemen van CDM Stravitec, zoals de Stravifloor Channel en de Stravilink CC60.

Met deze inrichting kunnen artiesten en geluidstechnici in alle rust muziek opnemen, terwijl buren en aangrenzende ruimtes vrij blijven van eventuele geluidsoverlast.