Gymzalen, sporthallen en danszalen

Gymzalen en sporthallen

Van rennen en springen tot stuiterende ballen; gymzalen en sporthallen zijn dynamische ruimtes vol actie. Deze levendigheid kan echter leiden tot akoestische uitdagingen in aangrenzende ruimtes, met name wanneer gymzalen op een hogere verdieping zijn gesitueerd met klaslokalen er direct onder. Om gelijktijdig gebruik van deze faciliteiten mogelijk te maken, is een effectieve zwevende vloerconstructie essentieel. Deze zorgt voor een uitstekende isolatie van contactgeluiden.

Standaard zwevende dekvloeren op minerale wol presteren niet voldoende bij de lage frequenties, die de meeste overlast veroorzaken. Het Stravifloor Channel systeem wordt vaak gebruikt voor de realisatie van een zwevende betonvloer. In situaties met beperkte inbouwhoogte of waar een lichte constructie vereist is, biedt het Stravifloor Deck systeem een uitkomst. Beide vloersystemen worden puntsgewijs ondersteund door natuurrubber veren, om de lage frequenties voldoende te isoleren.

Ontkoppeling vloerpotten en sportinstallaties

Een belangrijk aspect bij gymzalen is de ontkoppeling van de vloerpotten die sportinstallaties zoals volleybalpalen ondersteunen. Delta-L heeft een uniek ontwerp ontwikkeld waarbij de vloerpot wordt verankerd in de zwevende vloer en volledig ontkoppeld is van de basisvloer. Dit helpt bij het elimineren van storende geluiden, bijvoorbeeld wanneer een bal een volleybalpaal raakt en voorkomt bovendien scheurvorming in de sportvloerafwerking rondom de vloerpot.

Daarnaast kunnen we sportinstallaties die aan de muur worden bevestigd, zoals basketbalborden en klimrekken, akoestisch ontkoppelen om contactgeluiden te minimaliseren. Het Stravibase Fix systeem wordt veelal toegepast voor dit doel.

Danszalen

Danszalen zijn een bron van creatieve expressie, waarbij elke beweging telt. Echter, net als in sportfaciliteiten, is een goede geluidsisolatie essentieel om overlast in naastgelegen ruimtes te voorkomen. Hier speelt de keuze van een passende zwevende vloer een cruciale rol.

Een zwevende betonvloer, gerealiseerd met bijvoorbeeld het Stravifloor Channel systeem, kan een geschikte oplossing bieden. In situaties waar beperkte hoogte of een lichtgewicht constructie vereist is, kan worden gekozen voor het Stravifloor Deck systeem. Afhankelijk van de specifieke eisen en omstandigheden kan ook voor een droge variant worden gekozen.

T