Houtbouw, CLT en modules

Bouwen met hout; voordelen en uitdagingen

Duurzaam bouwen is tegenwoordig een prominente trend en houtskeletbouw, CLT (Cross Laminated Timber) en modulaire bouwmethoden, spelen hierin een belangrijke rol. Hoewel deze bouwmethoden veel voordelen hebben, zoals een hoge mate van duurzaamheid en een versnelde bouwtijd, brengen ze ook specifieke uitdagingen met zich mee. Met name op het gebied van akoestiek en trillingen kan het lichtere gewicht van deze houtconstructies tot hinder leiden als er geen extra maatregelen worden getroffen.

Met de toepassing van zwevende vloeren, akoestische voorzetwanden en verend afgehangen plafonds kan een aanzienlijke verbetering van de geluidsisolatie worden gerealiseerd. Bij veel projecten is het daarnaast noodzakelijk om goede ontkoppeling te voorzien in de knooppunten waar vloeren en wanden samen komen, vooral in projecten waar geen voorzetwanden en verlaagde plafonds worden toegevoegd omdat men bijvoorbeeld het CLT in het zicht wil houden. Dit is van belang om ook de flankerende overdracht voldoende aan te pakken.

Download Straviwood BrochureDownload Straviwood Brochure

Akoestische ontkoppelingen

Speciaal voor de houtbouw zijn diverse akoestische ontkoppelingen ontwikkeld. Voor houtskelet en CLT (Cross Laminated Timber), bieden we de Straviwood WallBreak-S, een doorlopende elastomeer strook voor onder de wanden, de Straviwood WallBreak-P, rubber pads onder de wand, en de Straviwood WallBracket, een akoestisch ontkoppelde verankering van CLT wanden op CLT vloeren. Deze producten zorgen voor effectieve akoestische isolatie en trillingsbeheersing.

Voor de module bouw hebben we specifieke producten ontwikkeld zoals de Straviwood ModuBreak, een akoestische oplegging voor modules, en de Straviwood ModuLink, een horizontale ontkoppelde verbinding tussen modules. De Straviwood ModuLink wordt ook ingezet bij CLT vloeren waar een koppeling nodig is om de windbelasting over te dragen.

Voor de akoestische ontkoppelingen in houtbouw, CLT en modules hebben we al met diverse partijen in de markt samengewerkt. Hieronder een aantal van onze opdrachtgevers:

De Groot Vroomshoop
Finch Buildings
geWOONhout
Derix

Ekoflin
Treetek
Laminated Timber Solutions
V&S Houtskelet Bouwen

Heijmans
Plegt-Vos
Ooijevaar
Koopmans

Zwevende vloeren

Het gebruik van akoestische zwevende vloeren in combinatie met houtconstructies is een efficiënte manier om geluidsisolatie te bieden en de geluidsoverdracht tussen ruimtes te verminderen. Door het gebruik van droge zwevende vloeren dekvloeren, die duurzamer zijn en gemakkelijker en sneller te installeren zijn dan betonnen dekvloeren, kunnen we een geluidsisolatie bereiken die voldoet aan het Bouwbesluit en hogere eisen.

Ons doel bij Delta-L is om u te helpen bij het creëren van comfortabele en duurzame gebouwen, ongeacht het gekozen bouwmateriaal. Onze uitgebreide oplossingen voor akoestische isolatie in houtbouw zijn ontworpen om u te helpen bij het overwinnen van de unieke akoestische uitdagingen van houtbouw, zodat u de voordelen van deze duurzame bouwmethode volledig kunt benutten.

T