Joannes XXIII – Utrecht

De nieuwbouw brede school Joannes XXIII te Utrecht heeft 11 leslokalen, een speellokaal, ouderlokaal en een extra ruimte voor uitbreiding. Op de verdieping is een gymzaal gerealiseerd.

Om hinder van het geluid van de gymzaal in de onderliggende en naastgelegen ruimten tot een minimum te beperken is een zware zwevende vloer constructie opgenomen in het ontwerp. Gelijktijdig gebruik van de leslokalen en de gymzaal is hierdoor mogelijk gemaakt.


In de gymzaal is een zwevende vloer (CDM-LAT) geïnstalleerd met een hoge contactgeluidisolatie.

De hoge contactgeluidsisolatie is gehaald door een goede selectie van het akoestisch materiaal (natuurrubber met een lage afveerfrequentie van 6-7 Hz). Er is tevens overhoogte toegevoegd tussen de vloerregels en de bekistingsplaat om de luchtspouw te vergroten en daarmee de akoestische prestatie van het systeem te verhogen.

De vloerpotten zijn aangestort in de zwevende vloer en zijn akoestisch ontkoppeld van de basisvloer door middel van EPDM rubber (type CDM-05). Op deze wijze kan de vloerpot meebewegen met de vloer en wordt scheurvorming in de sportvloerafwerking voorkomen.

Categorie Zwevende vloer systemen
Oplossing CDM-LAT
Architect  Van Hoogevest Architecten
Oppervlakte 293 m2