Koelmalaan Alkmaar

In Alkmaar aan de Koelmalaan staat een van de grootste houten woongebouwen van Nederland. Het woongebouw bestaat uit 2 gebouwen met elk 5 verdiepingen, in totaal 129 appartementen. De woongebouwen zijn opgetrokken uit 260 prefab modules. Deze zijn kant-en-klaar geproduceerd in de fabriek van Houten Gebouwen.

Duurzaam en circulair
Wooncorporatie Woonwaard kiest bewust in samenwerking met Finch voor houtmodulebouw. Zij kiezen daarmee voor snelheid, duurzaamheid én circulair bouwen. De houten woongebouwen hebben een permanente kwaliteit. Hout behoudt altijd restwaarde. De woongebouwen zijn bovendien volledig demontabel, herbruikbaar, verplaatsbaar en opnieuw in te delen als zich een nieuwe situatie voordoet.

4.800 ton CO2 bespaard
Er wordt gebruik gemaakt van kruislagen massief vurenhout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen, een milieuvriendelijk alternatief voor beton. Door toepassing van CLT in plaats van beton wordt in dit project circa 4.800 ton CO2 bespaard. Bovendien slaat hout natuurlijk CO2 op, in dit gebouw is dat ongeveer 1.600 ton CO2.

Snel bouwen
De modules van Finch worden volledig in de fabriek van Houten Gebouwen van De Groot Vroomshoop geproduceerd. Kant-en-klaar, dus inclusief badkamer en wc, ramen en deuren, elektra en installaties, isolatie, afwerking van vloeren, gevels en daken. Vanuit de fabriek gaan de complete modules op transport naar de bouwplaats om daar tot woongebouw gemonteerd te worden. Dat werkt efficiënter en veiliger.

Toepassing
Delta-L heeft ook bijgedragen aan dit bijzondere project. Zo zijn de gestapelde woonmodules akoestisch ontkoppeld om een hoge contactgeluidsisolatie te realiseren. De woonmodules zijn geplaatst op polyurethaanschuim (Straviwood ModuBreak) steunen van CDM Stravitec. Er is tevens een akoestisch ontkoppelde horizontale bevestiging toegepast, type Straviwood Modulink. De bevestiging aan de liftkern is ook ontkoppeld, d.m.v. het Stravibase Fix systeem. Om contactgeluiden van lopen op de galerijen te verminderen is de houten galerijvloer ontkoppeld met rubbergranulaat pads onder de houten balken.

Categorie Akoestische opleggingen
Oplossing Straviwood ModuBreak, Straviwood Modulink, Stravibase Fix, Rubbergranulaat pads
Aannemer De Groot Vroomshoop
Constructeur Aveco De Bondt
Akoestische adviseur Aveco De Bondt, Nieman
Architect Finch Buildings